Strona główna » Tradycyjna Chińska Dieta
Tradycyjna Chińska Dieta
Tradycyjna chińska dieta, zawierająca niskie lub umiarkowane ilości białka zwierzęcego i dużo pokarmów roślinnych, jest jednym z wielu tradycyjnych stylów diety, które są bardzo ważne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Tradycyjna chińska kuchnia wykorzystuje jedzenie nie tylko jako pyszny sposób przygotowywania jedzenia, ale również jako terapię, harmonizującą ciało z porami roku. Strategicznie opracowane mieszanki przypraw i smaków przyczyniają się do zdrowych i pysznych właściwości tej diety.
Funkcje
Tradycyjna chińska dieta zawiera warzywa, które zostały lekko ugotowane na parze lub smażone, w towarzystwie skrobi, takich jak ryż, makaron lub pierogi. Mięso i ryby są częścią tradycyjnej diety, ale podawane są w znacznie mniejszych ilościach niż jest to typowe w diecie zachodniej. Podczas gdy amerykańskie style gotowania mają tendencję do kojarzenia przypraw z poprawą smaku, w kuchni chińskiej czosnek i imbir są zwykle uwzględniane jako pomoce w trawieniu. Zielona herbata, znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, ma również ważne miejsce w chińskiej diecie.
Pięć Smaków Kuchni Chińskiej
Tradycyjna medycyna chińska, TMC, zakłada, że wszystko składa się z pięciu elementów: drewna, ognia, ziemi, metalu i wody. Każdy element ma odpowiedni smak: kwaśny, gorzki, słodki, gorący i słony. Równoważenie elementów poprzez strategiczne jedzenie z różnych grup smakowych jest ważnym składnikiem medycyny chińskiej i może pomóc Tobie, a nawet Twojemu zwierzakowi osiągnąć lepsze zdrowie, zgodnie z artykułem Veterinary Teaching Hospital Uniwersytetu Florydy na temat TMC i żywności. Jeśli masz biegunkę, pomocne mogą być kwaśne pokarmy, takie jak cytryna lub jedzenie marynowane w occie. Słodki smak, którego przykładem jest miód i wiele owoców, oferuje efekty podnoszące nastrój.
Studia/Badania
Przełomowym badaniem korzyści płynących z tradycyjnej chińskiej diety był 20-letni China-Oxford-Cornell Diet and Health Project, którego wyniki zostały opublikowane przez głównego badacza T. Colina Campbella w jego książce z 2005 roku „The China Study”. Nadrzędnym wnioskiem Campbella z badania było to, że niższe spożycie białka zwierzęcego wśród wiejskich Chińczyków jest głównym czynnikiem obniżającym wskaźniki chorób serca, cukrzycy i otyłości. Nacisk tradycyjnej chińskiej diety na warzywa, lekkie techniki gotowania i niektóre przyprawy są również prawdopodobnymi czynnikami wpływającymi na jej właściwości prozdrowotne.
Terapia dietą
Jedną z bardziej wyrafinowanych koncepcji w chińskiej kuchni jest idea, że wszystko, co jesz, może wpływać na ogólną kondycję i dobre samopoczucie. Wybierz, co jeść w oparciu o swoje osobiste skłonności fizyczne, Lizette Montgomery radzi w swoim artykule z 1996 roku na temat uzdrawiających pokarmów w „Yoga Journal”. Medycyna chińska dzieli żywność na kategorie „ogrzewania” i „chłodzenia”. Jeśli masz tendencję do bycia zimnym, jedzenie rozgrzewających potraw, takich jak gotowane ziarna i chili, może pomóc. Jeśli jesteś przegrzany i zdenerwowany, możesz spróbować surowych warzyw i surowych owoców, które są chłodzące.
Spróbuj tego
Nie musisz być profesjonalnym chińskim szefem kuchni, aby korzystać z tradycyjnych chińskich metod gotowania. Misha Ruth Cohen, praktyk tradycyjnej medycyny chińskiej i autor „The Chinese Way to Healing”, zauważa, że tradycyjna chińska dieta działa, ponieważ opiera się na lokalnie uprawianych całych sezonowych owocach i warzywach. Cohen zaleca używanie mięsa jako akcentu do posiłków, a nie centralnego elementu. Kiedy po raz pierwszy próbujesz przejść na chiński styl jedzenia, uważa się, że spożywanie buraków, marchwi i łopianu pomaga twojemu ciału oczyścić się z wszelkich toksyn.